Weekend van de Klassieke Muziek

En met Klassiek bedoelen we Klassiek: kamermuziek uit de tijd van Mozart!


vrijdag 6 oktober 2017
19.00 uur - vegetarische tweegangen maaltijd
20.15 uur - concert Bart van Oort & Petra Somlai (pianoforte)
zaterdag 7 oktober
15.00 uur - concert Rosalía Gómez Lasheras (pianoforte) & Antonío Víñuales (viool)
20.15 uur - concert Artem Belogurov (pianoforte) & Octavie Dostaler-Lalonde (cello)
zondag 8 oktober
15.30 uur - concert Archduke Ensemble: Shuann Chai (pianoforte), Tami Krausz (fluit), Benny Aghassi (fagot), Job ter Haar (cello)

Vrijdag was er een gesprek tussen twee piano’s, zaterdag hoorde u piano en strijkers, zondag was de beurt aan piano en blazers.


Zaterdag ontvingen we jonge musici die niet alleen veelbelovend en getalenteerd zijn, maar ook al hun vleugels hebben uitgeslagen over de wereld. Rosalía Gomez Lasheras won in 2013 als student het Amsterdamse concours van de Young Pianist Foundation en verdiende daarmee ondermeer een solo-recital in het Jagthuis. Nu studeert ze pianoforte aan de beroemde Schola Cantorum in Basel. Ze brengt een bevriende en evenzo getalenteerde violist mee die voor u uit Spanje komt.

Zaterdagavond speelde de jonge Canadese celliste Octavie Dostaler-Lalonde. Zij maakte indruk op het laatste JagthuisFestival als een persoonlijkheid die op een natuurlijke maar dwingende manier de muzikale aandacht vraagt. Zij bracht een natuurtalent op de pianoforte mee die in een razend tempo de overgang van student naar publiekslieveling weet te maken. We waren nog net op tijd. In 2016 studeerde hij cum laude af in Amsterdam. In het Jagthuis speelden ze naast Beethoven ook de cellosonate van Johann Gottfried Pratsch, we weten dat u graag wat nieuws hoort.

Zondag ontvingen we een ensemble van musici die in Nederland al naam gemaakt hebben. Voor het eerst was er de combinatie van pianoforte, cello en blazers in het Jagthuis te horen. Dat is uniek. De instrumenten in het Wenen van Mozart en Beethoven waren lager gestemd dan tegenwoordig (de Weense a’ is 430 Hz). Een viool of cello kan relatief eenvoudig lager gestemd worden, maar bij een fluit of fagot lukt dat niet: die wordt kraaievals of valt in stukken uit elkaar. Wie dus Weense klassieke muziek wil blazen moet speciaal hiervoor een instrument laten bouwen. U hoorde het Archduke Ensemble behalve met Mozart, Haydn en Beethoven ook met het mooie "Grand Quatuor" van Anton Reicha voor fluit, fagot, cello en piano.

De eer om vrijdag het Weekend van de Klassieke Muziek te openen was aan wellicht de bekendste pianoforte speler van Nederland, Bart van Oort, die samen met Petra Somlai muziek op twee piano’s bracht. Bart van Oort heeft een hele generatie pianoforte spelers opgeleid, zowel in Nederland als daarbuiten. Hij geldt als de specialist, zo niet het geweten van pianoforte spelend Nederland. Zowel het aantal studenten dat het vak van hem geleerd heeft, als het aantal cd’s dat hij heeft opgenomen is nauwelijks meer te tellen. Petra Somlai is ook docent op het Haags Conservatorium en gaf concerten over de hele wereld die overal bewonderende recensies uitlokten. We zijn zeer verheugd dat dit tweetal naar het Jagthuis wilde komen om u de finesses van de klassieke muziek te laten horen. De componist heet Mozart.