A-serie

 

Naast de concerten waarin professionele ensembles en musici optreden, is er een A-serie!

 

A-serie concerten worden in de Agenda aangekondigd. Voor wie is het bedoeld?

De Jagthuis Amateur Serie is bedoeld voor gevorderde amateur-ensembles, die een gelegenheid zoeken om eens een echt concert te geven in een passende ambiance. Het Jagthuis in Nederhorst den Berg biedt die kans: een schitterende kleine zaal in het midden van het land, een plek waar ook professionele ensembles graag en regelmatig optreden, een prachtige Bösendorfer vleugel, een aparte kleed- of zweetruimte en een schaalgrootte die hoort bij kamermuziek: de zaal kan 70 bezoekers ontvangen.

 

Optreden in de A-serie van het Jagthuis komt niet vanzelf: er moet gestudeerd worden, en een heel of half concertprogramma worden voorbereid. Niets let u om vrienden en bekenden in te schakelen om dit doel te bereiken. Indien gewenst kan het Jagthuis bemiddelen bij het inschakelen van een coach van naam en faam die het ensemble kan doen opbloeien.

 

Alleen al het feit dat een datum en een programma is vastgelegd, is voor vele ensembles een grote stimulans om het beste uit elkaar naar voren te halen. Het Jagthuis wil dat graag stimuleren met de nieuwe A-serie.

 

Programmering

Een concert in de A-serie vindt meestal plaats in het weekend. Mogelijke data worden ruim van te voren in overleg vastgesteld. Voor de pauze is er een programma van ongeveer 45 minuten, na de pauze een programma van ongeveer 30 minuten.

 

Programma’s kunnen de gehele kamermuziek beslaan, jonge en oude stukken, maar in verband met de grootte van het podium kan een ensemble nooit groter zijn dan een sextet. Het Jagthuis wil goede vrienden met de buren blijven, dus alle muziek moet onversterkt naar voren komen.

 

Een definitief programma en een korte biografie van het ensemble moeten uiterlijk een maand voor het concert worden opgestuurd aan het Jagthuis, zodat e.e.a. op de website gezet kan worden. Het Jagthuis verzorgt de (papieren) programma’s voor alle bezoekers.

  

Publiek & promotie

Een concert wordt gemaakt door het publiek en daarom is het essentieel voor het succes van ieder concert dat een ensemble zelf reclame maakt. Dat kan met mailings, brieven, telefoontjes, folders of anderszins. Ook in deze zin zijn het doe-het-zelf concerten. Het Jagthuis annonceert alle concerten van de A-serie op de website.

 

De ervaring leert dat ieder ensemblelid er voor moet zorgen enige fans op te trommelen. Met 40 bezoekers kunt u een mooi concert geven, 70 bezoekers is het maximaal toelaatbare.

 

Het Jagthuis organiseert de aanmeldingen en reserveringen voor ieder concert via de website. Kaarten worden aan de zaal verkocht zolang er plaatsen zijn en kosten € 5 per persoon.

 

Inschrijving

Ieder serieus amateur-kamermuziekensemble kan zich inschrijven. Het is verstandig dat tijdig te doen. Dat kan via de website, maar ook schriftelijk, of per mail. Het is mogelijk zich in te schrijven voor een heel concert, voor een eerste helft (45 minuten) of een tweede helft (30 minuten). Indien mogelijk zal het Jagthuis combinaties maken van aangemelde halve concerten, garantie is er niet. Het is belangrijk goed na te denken over een haalbaar programma, en te meten hoeveel minuten ieder werk, of deel gaat duren. De tijd voor changementen mag nimmer worden onderschat. Goed voorbereide ensembles zijn gestemd voordat de gordijnen open gaan.

  

Geldzaken

Amateur-ensembles leven niet van hun muziek. Ook het Jagthuis verdient niets aan de concerten. Desondanks zijn er kosten zoals zaalhuur, catering, vleugel, verwarming, etcetera. Als u het handig speelt, kunt u de kosten terugverdienen.

 

Inschrijving kost 250 euro per ensemble voor een volledig concert in de A-serie. Voor ieder concert wordt aan de zaal een entree geheven van 5 euro per bezoeker. Hiervoor verzorgt het Jagthuis koffie en koek in de pauze en een glas wijn na afloop van het concert. Ook verzorgt het Jagthuis de programma’s. De eerste 250 euro van de recette is voor de musici, het bedrag daarboven gaat naar de Stichting Het Jagthuis Kamermuziek. Er wordt aan het eind van het concert bij een glaasje wijn contant afgerekend.

  

Voorbeeld

Een voorbeeld: wanneer uw ensemble 60 betalende bezoekers weet te interesseren voor het concert, bedraagt de recette 60*5 = 300 euro. U ontvangt dan het vooruitbetaalde bedrag van 250 euro volledig retour, en gaat naar huis met het gelukkige gevoel dat u 50 euro bijdraagt aan een goed doel.

 

Mocht de opkomst tegenvallen en komen er slechts 20 bezoekers, dan is de recette 100 euro, en kost het concert de ensembleleden 250-100 = 150 euro.

 

In het onwaarschijnlijke geval dat het Jagthuis een concert afzegt ontvangt u uw geld volledig retour. Ingeval uw ensemble een concert afzegt verspeelt u uw inschrijfgeld. In overleg kan er dan gezocht worden naar een vervangend ensemble; mocht dat lukken dan kunnen de kosten wellicht met dat ensemble worden verrekend.

 

Meer weten?

Stichting Het Jagthuis Kamermuziek is een ideële stichting, die zich tot doel stelt de belangstelling voor en beoefening van de kamermuziek te stimuleren. Dat gebeurt door het organiseren van een maandelijkse serie Theeconcerten, gegeven door professionele ensembles van topniveau. Daarnaast is er ieder jaar een JagthuisFestival voor 20e eeuwse kamermuziek, met een jaarlijks wisselend thema. Voor professionele ensembles zijn er soms ”losse noten”, verrassende concerten van hoog niveau die buiten de serie zijn gevallen.

 

Het Jagthuis bestaat sinds 2001 en begeeft zich met de A-serie ook op het terrein van de georganiseerde amateur concerten.


Wie gingen u voor?

Recital met vrienden: piano-solowerken en trio's van Martinu en Rota

Vierwindenkwartet met strijkkwartetten van Haydn, Mozart, Boccherini en Merula

Peter de Cocq en zijn vrienden met een divers Romantisch programma

Möbiuskwartet met Webern, Bridge en Sjostakovitsj

Rare kwartetten: Martinu, Hindemith, Rheinberger, Honegger

Trio Juusto en Alvarez Pianokwintet deelden een concert met het 2e pianotrio van Brahms en het pianokwintet van Sjostakovitsj

Alpaca Trio met klarinettrio's van Glinka, Beethoven en Zemlinsky

Zocher Ensemble met pianokwartetten van Beethoven, Mahler en Schumann

Trio-concert met het hoorntrio van Berkeley, het klarinettrio van d'Indy en het eerste pianotrio van Arensky

Ensemble Quivers (blaassextet) met Mozart, Blumer, van Praag en Juon

Zocher Trio (pianotrio) met Mozart, Schumann, Brahms


Andere vragen kunt u ons per email stellen: .   

 

De concertdata voor de A-serie kunt u met ons overleggen.