Impressie van het JagthuisFestival 2013 - Benjamin Britten

impressie-jf13

Benjamin Britten (1913 − 1976)

De thuisbasis van de Britse componist Benjamin Britten is Suffolk, een graafschap aan de oostkust van Engeland. Hij overleed er op 4 december 1976 en werd geboren in Lowestoft op Saint Cecilia’s Day, 22 november 1913. Toeval of niet: Sinte Cecilia geldt als de beschermheilige van de muziek. Via zijn vioollerares kwam de jonge Benjamin in contact met Frank Bridge van wie hij belangrijke compositielessen leerde: jezelf vinden, eerlijk zijn in wat je vindt, aandacht voor goede techniek en duidelijk zeggen wat in je hoofd zit. Bridge werd niet alleen de belangrijkste leraar van Britten, ze werden ook vrienden. Britten componeert en vergroot zijn inkomen door op te treden als pianist. Dan leert hij de tenor Peter Pears kennen met wie een levenslange liefdesrelatie ontstaat. Samen verblijven ze gedurende de Tweede Wereldoorlog een aantal jaar in Canada en Amerika. Maar de Engelse oostkust trekt Britten terug. Aanvankelijk is Snape, later Aldeburgh de woonplaats van de twee mannen. In Aldeburgh organiseren zij vanaf 1948 hun eigen festival. Het werd een plek waar nieuwe werken van Britten in première gingen, waar musici elkaar ontmoetten en later ook jonge musici opgeleid werden. In de jaren 60 leert Britten het Russische echtpaar Rostropovitsj-Visjnevskaja kennen, en ook met hen ontstaat een warme vriendschap. Ze bezoeken elkaar over en weer, Britten componeert voor beiden en Rostropovitsj geeft de premières van Britten’s cellowerken. Zoals Britten de cellowerken schreef voor Rostropovitsj, zo componeerde hij de meeste werken met de toekomstige uitvoerenden in gedachten. Liederen voor Peter Pears, hoornpartijen voor Dennis Brain en de werken met harp voor Osian Ellis.

Hij had een sterke voorkeur voor tonale muziek en klassieke vormen, wat inging tegen de mode van die tijd. Britten’s muziek raakt je in het hart.

zaterdag 18 mei - The Hidden Heart

De grote inspirator en muze voor Benjamin Britten was de Britse tenor Peter Pears (1910-1986). De werken die hij voor hem schreef brachten ze samen in première, Britten was tevens een uitstekende pianist en dirigent. De liefde kwam van twee kanten, zoals in een brief van Pears aan Britten te lezen is: “I am here as your mouthpiece and I live in your music”.

19.15 u film Benjamin Britten - The hidden heart Een love story van Benjamin Britten en Peter Pears (in het Engels)

20.30 u concert The canticles Benjamin Britten - Canticle I ‘My beloved is mine’ voor tenor en piano, op. 40 (1947) Benjamin Britten - Canticle II ‘Abraham and Isaac’ voor tenor, sopraan en piano, op. 51 (1952) Benjamin Britten - Canticle III ‘Still falls the rain’ voor tenor, hoorn en piano, op. 55 (1954) Benjamin Britten - Suite voor harp solo, op. 83 (1969) Francis Poulenc - Elegie voor hoorn en piano, FP 168 (1957) Benjamin Britten - Canticle V ’The death of St Narcissus’ voor tenor en harp, op. 89 (1974) Benjamin Britten - Cabaretsongs

openingsborrel met feestelijke hapjes

zondag 19 mei - A Time There Was

‘A time there was’ reflecteert Britten’s berusting in het weten dat zijn actieve leven als componist voorbij is. Inspiratie deed hij op bij Purcell en oefening kreeg hij bij Bridge. Hij had het vermogen ongrijpbare emoties in muziek vast te leggen. Kan een tijd, toen alles goed ging, voordat de ‘ziekte van het gevoel’ ontkiemde, terugkeren?

15.30 u concert - Floreal Strijkkwartet Henry Purcell/Benjamin Britten - Chacony voor strijkkwartet Benjamin Britten - 2e strijkkwartet, op. 36 (1945)

sweet high tea

16.45 u documentaire Benjamin Britten - A time there was... Van het Aldeburgh Festival tot ‘an excellent patient’ (in het Engels)

pauzesoep

18.00 u concert Frank Bridge - Noveletten voor strijkkwartet, H44 (1904) Benjamin Britten - Serenade, op. 31 (1943)

maandag 20 mei - Voyage To Russia

In 1963, 1964, 1965, 1966 en 1971 bezocht Benjamin Britten de Sovjet Unie. En altijd zijn vrienden Slava & Galina en Sjostakovitsj, in de concertzaal, thuis of hun datsja. Britten schreef de Cellosuites voor Rostropovitsj, Sjostakovitsj de Romances voor Visjnevskaja en Rostropovitsj.

Britten & Pears droegen het muziekonderwijs een warm hart toe en zij richtten de ‘Britten-Pears school for advanced musical studies’ op. In het fringe-concert van vandaag worden werken van Britten uitgevoerd door amateurs en studenten.

15.30 u fringe Benjamin Britten - Flower Songs, op. 47 (1950)

16.30 u concert - Gregor Horsch cello Benjamin Britten - Cellosuite nr 1, op. 72 (1964) Benjamin Britten - Cellosuite nr 3, op. 87 (1972)

17.30 u concert - Trio Bloedrood (m.m.v. Anitra Jellema-sopraan) Frank Bridge - Phantasy voor pianotrio, H79 (1907) Dmitri Sjostakovitsj - Romances voor sopraan en pianotrio, op. 127 (1967)

buffet, geïnspireerd op Russische en Britse gerechten, verzorgd door de Vrolijke Keuken

De musici

Bernard Loonen - tenor Maria Fieselier - mezzo-sopraan Kirsten Jeurissen - hoorn Erika Waardenburg - harp Maarten Hillenius - piano Floreal Strijkkwartet: Emma Breedveld-viool, Josje ter Haar-viool, Ruben Sanderse-altviool, Job ter Haar-cello James Munro - contrabas Gregor Horsch - cello Trio Bloedrood: Anna van Nieukerken-piano, Sanne van der Horst-cello, Anne-Marie Volten-viool met sopraan Anitra Jellema

Het JagthuisFestival 2013 wordt ondersteund door het VSBfonds, het SNS REAAL Fonds, het Fonds Podiumkunsten en de donateurs van het Jagthuis.